Flyball

 

Cursusgegevens

  Duur: voorjaar (maart t/m juni)
    najaar (juli t/m nov.) 
  Dag:  woensdag
  Examen:  geen
  Theorieles: geen
  Prijs: voorjaar  € 80,00
    najaar     € 55,00
    wedstrijdgroep via The Floaters.
 
Voor deelname moet je lid zijn van
KC de Hofstad. Dit geldt ook voor de wedstrijdgroep! Een lidmaatschap bedraagt 
€ 25,00 per jaar.
 

Flyball is een teamsport. Dit in tegenstelling tot de meeste andere hondensporten. Flyball is geschikt voor iedere hond die gek is op ballen.

Het doel is dat de hond zo snel mogelijk een bal ophaalt. Hiervoor springt de hond eerst over 4 hindernissen. activeert de ballenbak met zijn poot, vangt de bal en rent vervolgens over de 4 hindernissen terug naar de baas. Daarna start de volgende hond. Na 4 honden is de race over.

Bij KC de Hofstad worden de flyball lessen in samenwerking met The Floaters gegeven. 

Bij KC de Hofstad kan flyball worden beoefend op de volgende niveau's 

  • Beginner
  • Gevorderde
  • Wedstrijd

 

 

 

 

 

 

De lessen


We beginnen met het aanleren van de hond om een pootje te geven op het flyballapparaat en om over een hindernis te springen. Daarna gaan we de onderdelen aan elkaar plakken.

Om aan flyball deel te kunnen nemen moet de hond de basis gehoorzaamheid (EG) hebben doorlopen. Het is hierbij vooral belangrijk dat de hond los kan.

Het is de bedoeling dat je hond over 4 hindernissen springt het flyballapparaat (de bak) doormiddel van zijn poot in werking zet en dan weer zo snel mogelijk terug gaat over de 4 hindernissen naar de handler. De hond leert in kleine stappen de bak te bedienen. Hierbij wordt de hond eerst vertrouwd gemaakt met het geluid van de bak. Daarnaast leert de hond het plankje te bedienen dat de bak activeert. Tegelijkertijd wordt aangewend om na het vangen van de bal zo snel mogelijk om te draaien en terug te keren naar de baas. Als het bedienen van de bak en de hindernissen goed gaan worden deze gecombineerd. 

Als we dit voor elkaar hebben kunnen we een estafette team gaan vormen. Om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten moeten de honden elkaar op een krappe ruimte kunnen passeren door een tijdwaarneming. Deze registreert of het passeren juist gebeurt. Dit passeren gaat te snel om met het blote oog waar te nemen. Iedere hond moet er eerst aan wennen dat als hij start er een andere hond terug komt en omgekeerd. Dit wordt langzaam opgebouwd zodat uiteindelijk de honden elkaar op enkele millimeters afstand kunnen passeren. De laatste stap is het instarten op zes tot vijftien meter afstand van de startlijn, waardoor snellere tijden mogelijk zijn.

De tijd om alles aan te leren varieert per hond, maar ligt ongeveer tussen de zes tot twaalf maanden.

KC de Hofstad

Ilsyplantsoen 7
2497 GA Den Haag
070-3253710 (alleen tijdens trainingsuren)
KvK nummer: 40407716
NL64RABO0146277813

Onze sponsor

Aangesloten bij

Steun onze verenging

Je kan KC de Hofstad steunen via de vriendenloterij.