Agility

 

Cursusgegevens

  Duur: voorjaar (maart t/m juni)
    zomer (juli t/m november, augustus niet)
  Dag:  dinsdag
  Examen:  onderlinge wedstrijd
  Theorieles: geen
  Prijs: voorjaar    € 80,00
    zomer       € 75,00
    wedstrijdgroep voorjaar  
€ 100,00
 
Voor deelname moet je lid zijn van
KC de Hofstad. Een lidmaatschap bedraagt 
€ 25,00 per jaar.
 

Deze tak van hondensport komt oorspronkelijk uit Engeland en kent in ons land veel liefhebbers. KC de Hofstad gaf al in 1979, als eerste in Nederland, een demonstratie van deze sport op de 'Winner' tentoonstelling in Amsterdam.

Bij agility (ook wel bekend als behendigheid) gaat het er om dat de hond foutloos en zo snel mogelijk een voorgeschreven parcours met sprongen, tunnels en raakvlak toestellen neemt.  De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de sprongen.

In het parcour mag de baas meerenen en geeft de hond doormiddel van stem en gebaren aanwijzingen. Het is belangrijk dat hond en baas een team vormen en elkaar goed begrijpen. Agility biedt baas en hond een fantastische mogelijkheid om zich samen uit te leven en actief bezig te zijn. Honden vinden het werkelijk prachtig om hier aan mee te doen.

Bij KC de hofstad kan agility worden beoefend op de volgende niveau's 

  • Beginner
  • Gevorderde
  • Wedstrijd 

 

 

 

 Let op! Op dit moment hebben we geen mogelijkheid om meer cursisten aan te nemen. U kunt zich op de wachtlijst laten plaatsen. Zodra er plek is nemen wij contact op met de mensen van de wachtlijst.

 

De lessen

Hoogte sprong

De training bestaat uit het op een positieve wijze stapsgewijs aanleren van de afzonderlijke toestellen en deze vervolgens in een parcour te lopen. 

Er wordt doorlopend getraind met een zomerstop in augustus en een winterstop van december tot maart. De wedstrijdgroepen starten in februari met trainen. 

Gedurende de lessen groeit u samen met uw groep van beginner door naar gevorderde en uiteindelijk wedstrijdniveau, mits uw hond hiervoor geschikt is natuurlijk. Wanneer je niet door gaat naar de wedstrijdgroep is het uiteraard ook mogenlijk om recreatief met je hond aan agillity te doen. Want ook als je geen wedstrijden loopt kun je een hoog niveau behalen!

Indeling naar niveau
De groepen worden zoveel mogelijk op niveau ingedeeld en wanneer nodig zal dit ook gedurende het jaar aangepast worden.
 
Halsband en lijn
Tijdens de lessen wordt er bij de beginners en gevorderden getraind met een gewone halsband en vaste riem, dus geen flexlijn. Neem ook wat lekkers en een speeltje mee voor de hond. In de wedstrijdgroepen kan er ook gebruik gemaakt worden van een jachtlijn. Zorg er wel voor dat de stop op de lijn goed staat ingesteld!
 

Wanneer starten met agility

  • Agility kun je met bijna elke hond doen. Echter zijn er rassen die minder geschikt zijn zoals honden met een lange rug en zwaar gebouwde rassen. Het is voor deze rassen beter om niet aan agility te doen. 
  • Agility kan voor sommige honden te opwindend zijn waardoor zij minder sociaal gedrag vertonen naar mensen en/of andere honden. Tijdens de eerste paar lessen zullen de instructeurs bepalen of je mee kunt doen met de groep, ten aanzien van sociaal gedrag van de hond.
  • Verder moet de hond eerst uitgegroeid zijn. Dat betekent voor kleine honden dat ze minimaal 12 maanden oud moeten zijn en grotere honden 15 maanden oud.
  • Ook moet de hond gezond en fysiek in staat zijn om agility te beoeffenen.
  • Voor het aanleren van de toestellen is het van belang dat de hond vastgehouden kan worden door anderen.
  • De hond moet de basis commando’s zit, af, blijf, wacht en hier beheersen.
  • Tot slot mag de hond niet agressief zijn tegen andere honden of mensen!

Dit alles is ter beoordeling van de instructeurs.

  

KC de Hofstad

Ilsyplantsoen 7
2497 GA Den Haag
070-3253710 (alleen tijdens trainingsuren)
KvK nummer: 40407716
NL64RABO0146277813

Onze sponsor

Aangesloten bij

Steun onze verenging

Je kan KC de Hofstad steunen via de vriendenloterij.