Deze tak van hondensport komt oorspronkelijk uit Engeland en kent in ons land veel liefhebbers. KC de Hofstad gaf al in 1979, als eerste in Nederland, een demonstratie van deze sport op de 'Winner' tentoonstelling in Amsterdam.
Bij agility (ook wel bekend als behendigheid) gaat het er om dat de hond foutloos en zo snel mogelijk een voorgeschreven parcours met sprongen, tunnels en raakvlak toestellen neemt. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de sprongen.
In het parcour mag de baas meerenen en geeft de hond doormiddel van stem en gebaren aanwijzingen. Het is belangrijk dat hond en baas een team vormen en elkaar goed begrijpen. Agility biedt baas en hond een fantastische mogelijkheid om zich samen uit te leven en actief bezig te zijn. Honden vinden het werkelijk prachtig om hier aan mee te doen.
Bij KC de hofstad kan agility worden beoefend op de volgende niveau's
Beginner
Gevorderde
Wedstrijd
Let op! Op dit moment hebben we geen mogelijkheid om meer cursisten aan te nemen. U kunt zich op de wachtlijst laten plaatsen. Zodra er plek is nemen wij contact op met de mensen van de wachtlijst.
De training bestaat uit het op een positieve wijze stapsgewijs aanleren van de afzonderlijke toestellen en deze vervolgens in een parcour te lopen.
Er wordt doorlopend getraind met een zomerstop in augustus en een winterstop van december tot maart. De wedstrijdgroepen starten in februari met trainen.
Gedurende de lessen groeit u samen met uw groep van beginner door naar gevorderde en uiteindelijk wedstrijdniveau, mits uw hond hiervoor geschikt is natuurlijk. Wanneer je niet door gaat naar de wedstrijdgroep is het uiteraard ook mogenlijk om recreatief met je hond aan agillity te doen. Want ook als je geen wedstrijden loopt kun je een hoog niveau behalen!
Indeling naar niveau
De groepen worden zoveel mogelijk op niveau ingedeeld en wanneer nodig zal dit ook gedurende het jaar aangepast worden.
Halsband en lijn
Tijdens de lessen wordt er bij de beginners en gevorderden getraind met een gewone halsband en vaste riem, dus geen flexlijn. Neem ook wat lekkers en een speeltje mee voor de hond. In de wedstrijdgroepen kan er ook gebruik gemaakt worden van een jachtlijn. Zorg er wel voor dat de stop op de lijn goed staat ingesteld!
Wanneer starten met agility
Agility kun je met bijna elke hond doen. Echter zijn er rassen die minder geschikt zijn zoals honden met een lange rug en zwaar gebouwde rassen. Het is voor deze rassen beter om niet aan agility te doen.
Agility kan voor sommige honden te opwindend zijn waardoor zij minder sociaal gedrag vertonen naar mensen en/of andere honden. Tijdens de eerste paar lessen zullen de instructeurs bepalen of je mee kunt doen met de groep, ten aanzien van sociaal gedrag van de hond.
Verder moet de hond eerst uitgegroeid zijn. Dat betekent voor kleine honden dat ze minimaal 12 maanden oud moeten zijn en grotere honden 15 maanden oud.
Ook moet de hond gezond en fysiek in staat zijn om agility te beoeffenen.
Voor het aanleren van de toestellen is het van belang dat de hond vastgehouden kan worden door anderen.
De hond moet de basis commando’s zit, af, blijf, wacht en hier beheersen.
Tot slot mag de hond nietagressief zijn tegen andere honden of mensen!
Dit alles is ter beoordeling van de instructeurs.
Lesinfo
Start cursus
1 september
Wanneer de lessen vol zijn is het mogelijk om op de wachtlijst geplaatst te worden. Wanneer er plek vrij komt nemen we contact met je op.
Benodigdheden en waar je rekening mee moet houden voor de lessen
Het weer
Hou er rekening mee dat agility een buitensport is. Als de weersomstandigheden slecht zijn, zoals vorst, sneeuw, storm en onweer is het te gevaarlijk om te trainen. Ook als het veld te zacht is door veel regen kan er niet getraind worden vanwege blessuregevaar voor hond en baas. Wanneer de training niet doorgaat wordt dit vermeld op de facebook site, web site en via de groeps app.
Voor de les
Zorg dat je op tijd aanwezig bent.
Zorg dat de hond uitgelaten is
Geef je hond minimaal 2 uur voor de training geen eten meer want met een volle buik train je niet lekker.
Draag gemakkelijk zittende kleding en goede schoenen.
Draag geen open jassen, tassen, sjaals of andere wapperende kledingstukken.
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van materialen wordt verwacht dat je helpt met klaarzetten.
Wat neem je mee naar de les
Gebruik een gewone leren of nylon halsband of een tuig.
Een riem van 1.20 meter zonder attributen zoals poepzakjes.
Voertjes om te belonen (hap-slik-weg). Neem iets wat de hond bijzonder lekker vindt.
Zorg ervoor dat je snel kunt belonen. Een buideltasje of een klein doosje is hiervoor ideaal.
Poepzakjes voor het geval er een ongelukje gebeurd. Er staan gele prullenbakken langs het veld waarin je de zakjes poep kwijt kan.
Een speeltje wat je samen met je hond kan vasthouden en waar geen piepertje in zit.
Na afloop van de les
Na afloop van de les wordt van je verwacht dat je helpt met het op ruimen van de materialen.
Ga rustig van het veld af en loop zo nodig nog even uit met je hond.
Afmelden
Wanneer je zelf een keer niet kunt wil je je dan tijdig afmelden. Dit kan door het van te voren aan te geven bij je eigen trainer, via de mailof telefoon kantine tijdens trainingsuren.
Wanneer je driemaal niet aanwezig bent zonder af te melden, wordt je uitgesloten van verdere deelname aan de cursus. Wij rekenen immers ook op jou!
De toestellen
De sprongen
Breedte sprong
Hoogte sprong
twee in hoogte verstelbare staanders met afwerpbare liggers.
Breedte sprong
meerderen liggers achter elkaar varierend van 1 tot 1,20 meter afhankelijk van de grootte van de hond.
Dubbel sprong
twee hoogte sprongen achter elkaar (ook wel oxer genoemd).
Muur
twee vierkante torens met een gesloten middenstuk.
Band
bestaat uit een frame waarin in het midden een band hangt om doorheen te springen. Deze band betaat uit twee delen en breekt vanzelf open wanneer de hond de band per ongeluk raakt.
Alle sprongen kunnen in hoogte worden aangepast.
De tunnels
Slalom tussen de paaltjes
Tunnel
een 'slang' met een doorsnede van 60 centimeter van minimaal 4 meter lang. De tunnel kan in verschillende vormen gelegd worden.
Slurf
een stuk tunnel waarvan het einde als een zak plat op de grond ligt.
Slalom (paaltjes)
een reeks van 12 paaltjes met een onderlinge afstand van 60 cm waar de hond slalomend tussendoor moet gaan.
Raakvlak toestellen
Katteloop
Schutting
twee brede delen die als een A worden neergezet tot een hoogte van 1.70 meter. Aan de voet van elke zijde is een raakvlak die de hond altijd moet aanraken.
Katteloop
een smalle brug met een horizontaal deel van zo’n 4.20 m en 2 schuine delen aan het begin en het eind van zo’n 3.60 m lang. Aan de voet van beide schuine zijden is een raakvlak die de hond altijd moet aanraken.
Wip
een plank van 30 cm breed en 4.20 m lang die kantelt. Aan beide zijden van de plank is een raakvlak dat de hond altijd moet aanraken.
Tafel
een tafel met een oppervlak van 1x1 meter. De hond moet er op springen en er 5 seconden op blijven.
Wedstrijden
Agillity is in de loop van jaren uitgegroeid tot een ware top sport met veel landelijke wedstrijden, een Nederlands kampioenschap, een Europees kampioenschap en een Wereld kampioenschap.
Bij een wedstrijd is het de bedoeling dat de hond een door een keurmeester opgesteld parcours foutloos en in een zo snel mogenlijke tijd loopt. Hindernissen zijn genummerd en moeten in die volgorde worden genomen. Bij fouten, weigeringen, het door de baas aanraken van hond of toestel en/of tijdsoverschrijding worden strafpunten gegeven. Tijdens een wedstrijd kun je gediskwalificeerd worden wanneer de hond een verkeerd toestel neemt of wanneer de hond teveel strafpunten heeft opgebouwd.
Bij een wedstrijd zijn er 3 verschillende soorten parcours:
Vast parcour: Hiervoor kunnen alle soorten hindernissen gebruikt worden. Er zitten altijd minimaal 3 raakvlaktoestellen in. De volgorde van de hindernissen wordt vooraf bepaald en aangegeven door nummers.
Jumping parcour: Bevat geen raakvlaktoestellen. De volgorde van de hindernissen is aangegeven door nummers.
Spel parcour: Alle hindernissen kunnen voorkomen. Hierbij bepaald de keurmeester wat voor soort parcour word afgelegd.
Wanneer je een keer een wedstrijd wilt lopen om te kijken hoe het is, kun je deelnemen aan een debutantenwedstrijd. Hiervoor is geen startlicentie nodig.
Wanneer je wil deelnemen aan een officiele wedstrijd, moet je eerst een startlicentie aan vragen bij de raad van beheer. Op de website van de raad van beheer kun je ook terugvinden waar en wanneer de wedstrijden worden gehouden.
Wedstrijden KC de Hofstad
In de wedstrijdgroep kun je trainen om deel te nemen aan agillity wedstrijden.